16 – Opa’s & Oma’s       

Afgelopen winter dook er dus plotseling een “Historische wand” op naast de Buitenpost. Vijf grote panelen met de geschiedenis van dit gebied die ik samen met Arno in de juiste volgorde heb gehesen. En het was Arno die mij wees op een prachtige foto van “Hr en Mevr v d Laan (veehandel) aan ’t ringsteken, koninginnedag 1946”.

Dit blijken de opa en oma van onze opperboer Ferry. Dus Ferry is telg van een familie die al honderd jaar Amsterdam van voedsel voorziet.

“Ferry’s opa moet mijn opa zeker hebben gekend”, zei Arno. “Want mijn opa was slager in Amsterdam”.

Er zijn dus twee families – die allebei al honderd jaar de Amsterdamse magen voeden – samengekomen op dit Stadslandgoed, om duurzaam voedsel te produceren voor Amsterdammers van nu.

En het ligt voor de hand dat die families eerder met elkaar te maken hebben gehad. Honderd jaar geleden werd het ‘vleesch‘ nog niet diepgevroren per vrachtschip uit Argentinië gehaald. Toen zocht de Amsterdamse slager (in de stad) bij de Amsterdamse veehandelaar (in de omgrenzende polder) gewoon de koe uit die hij – na wat handjeklap – mocht meenemen, slachten en in ´gewenschte´ delen en porties aan zijn klanten kon leveren.

Toen werd de geschiedschrijver in mij wakker uit zijn winterslaap.

Met uiteraard een schuin oog naar nieuwe ontwikkelingen op ons pioniers Stadslandgoed, duik ik de geschiedenis in van wat ons, de pioniers hier, samenbrengt: Voedsel!

Voor de lezers van de Buitenpost ga ik dit voorjaar proberen de geschiedenis te ontrafelen van de voedselproducenten die elkaar hier op dit Stadslandgoed versterken, en die dat als familie, van vader op zoon maar ook van oma op moeder, blijkbaar al eeuwenlang doen: Amsterdam te eten geven!

Het verhaal van vandaag gaat ook een beetje over eten, en zelfs over slachten, maar gaat toch vooral over opa´s, en over de band met – en het verlies van – je opa.